Aanmelden

 
 

Aanmeldproblemen? Registreren

94F Ontmoeting met Etty Hillesum

Doelstellingen:
fiogf49gjkf0d
  • De deelnemers zijn in staat Etty Hillesum te situeren en kennen de belangrijkste aspecten van haar spiritualiteit
  • De deelnemers zijn vertrouwd met een aantal cruciale teksten van Etty Hillesum en hebben deze teksten in stilte gelezen.
  • De deelnemers verkrijgen inzicht in een aantal aspecten van het spirituele leven in het algemeen en dit als inspiratie voor hun eigen geloofsverdieping.
Doelgroep: Leerkrachten RKG uit alle netten SO + BUSO
Aanbieder: DPB-Antwerpen en Pedagogische Ondersteunings- en Nascholingsdienst (POND) en Godsdienstonderwijs
Inhoud: Via een uiteenzetting over het leven en de teksten van Etty Hillesum worden algemene inzichten verkregen over hoe men zijn eigen spiritualiteit kan verrijken en God kan ontdekken in het eigen leven. De stiltemomenten zijn a.h.w. praktische oefeningen in het contemplatief lezen van teksten.
Strategie en methode:
fiogf49gjkf0d
Deze vormingsdag is een mengvorm tussen het verstrekken van kennis over spiritualiteit van Etty Hillesum en een bezinningsdag met stille lezing van teksten en contemplatieve dialoog.
Er zijn drie sessies

(1) Algemene inleiding (9 u -10 u): Waarom spreken de dagboeken van Etty Hillesum een belangrijke bron van spiritualiteit zijn + biografie.
Eerste stiltemoment: lezing van een tekst over innerlijkheid en stilte. (meditatie van 10 u -11 u) en contemplatief gesprek (11 u -12 u).

(2) 14 u - 16 u: Etty Hillesum en haar ontdekking van God: inleiding (30 minuten), lezing van tekst in stilte (30 minuten) en contemplatief gesprek (1 u).

(3) 16.30 u - 18.30 u Wat kunnen wij leren van Etty Hillesum voor onze eigen geloofsverdieping (inleiding 30 minuten). Stille lezing van tekst (30 min) en contemplatief gesprek (1u).

18.30 u: algemene conclusies en evaluatie. Nota bene: met contemplatieve dialoog wordt bedoeld: geen discussie, maar uitwisselen van inzichten die tijdens de stille lezing werden verkregen, gevolgd door een tweede ronde waarin men zegt wat men van de anderen heeft geleerd.
Bijkomende info:
fiogf49gjkf0d
Lesgever: Johan Verstraeten, gewoon hoogleraar theologische ethiek, legt zich o.m. toe op het onderzoek naar de ethiek van oorlog en vrede, de sociale leer van de kerken en leiderschap en spiritualiteit.
Sessies: 1 volledige dag
Voorwaarde: inschrijven vóór 15 december 2009
Voor dit initiatief kan je tot 4 dag(en) op voorhand in- en uitschrijven.
Bijdrage: 40 Euro
Lesgever: Verstraeten Johan
Plaats en Data:
Bezinningscentrum Abdij van Averbode (Voorbij)
Abdijstraat 1
3271 Averbode (Kaart)
Show/Hide Extra Options
  • Reeks 1:
    • Sessie 1
      dinsdag, 2 februari 2010 Van 09:00 tot 20:00