Aanmelden

 
 

Aanmeldproblemen? Registreren

3O1-b 27 januari 2010: Contactdag ondersteunend personeel SG-en regio Stad Antwerpen - Thema: Rots en water

Doelstellingen:
fiogf49gjkf0d
 • Kennismaking met de aanpak “Rots en water”, een sociaal vaardigheidssysteem gekoppeld aan een levenshouding (mogelijk alternatief voor het meer verspreide Leefsleutels).
 • Reflectie over de betekenis en mogelijkheden voor het ondersteunend personeel.
 • Doelgroep: Ondersteunend personeel van de scholengemeenschappen Oscar Romero, Antwerpen-Oost, OLVA, Ekeren-Merksem, Voorkempen, Kontich-Hove, Korbem, J.B. David Lier, Boom-Bornem-Puurs
  Aanbieder: DPB-Antwerpen en Pedagogische Ondersteunings- en Nascholingsdienst (POND) en Godsdienstonderwijs
  Inhoud: De lessenreeks “Rots en water” die reeds in verschillende scholen gehanteerd wordt, focust op een sociaal vaardigheidssysteem dat gekoppeld wordt aan een bepaalde levenshouding. Ze maakt gebruik van oefeningen, waarbij ademhaling en lichaamshouding belangrijke factoren zijn. Ze leert aanvoelen (bewust worden) dat je door je houding al heel wat over jezelf vertelt. Er wordt ook aandacht besteed aan verschillende manieren van oogcontact en stemgebruik, want die bepalen voor een groot deel hoe je bij anderen overkomt. Hierdoor krijg je ook inzicht in wat jouw gedrag kan oproepen bij anderen.
  Strategie en methode:
  fiogf49gjkf0d
  Bart Denaux, leraar aan het Heilig Grafinstituut te Turnhout, zal ons inwijden in de beginselen van “Rots en water”. Geen stijve uitleg ex cathedra, maar integendeel een voormiddag vol creatieve activiteit en beweging.

  Jurgen Van Dyck, studiemeester-opvoeder aan het Kardinaal Van Roey-Instituut te Vorselaar, brengt een getuigenis van hoe hij met “Rots en water” aan de slag gaat bij gedragsmoeilijke leerlingen.

  Er zal uiteraard voldoende tijd zijn om vragen te stellen, eigen ervaringen uit te wisselen, discussie.

  Bijkomende info:
  fiogf49gjkf0d

  Het wordt een praktische sessie om de methode “Rots en water” aan den lijve te ondervinden. Losse kledij is aangewezen, schoenen gaan aan de kant.

  Inlichtingen: haven.rudi@telenet.be

  De sessie gaat door in zaal De Linde van het Open Onderwijshuis, Lange Gasthuisstraat 29 te Antwerpen. Afstand vanaf het station Antwerpen Centraal: een 15-tal minuten stappen. Vanaf het station Antwerpen Berchem kan men tram 8 nemen, die in de Gasthuisstraat stopt.

  Koffie is inbegrepen in de kostprijs.
  Syllabus is niet inbegrepen in de kostprijs.

  Sessies: 1 halve dag
  Voorwaarde: Minimum aantal inschrijvingen: 15
  Maximum aantal inschrijvingen: 30
  Voor dit initiatief kan je tot 3 dag(en) op voorhand in- en uitschrijven.
  Bijdrage: 20 Euro
  Lesgever: Bart Denaux en Jurgen Van Dyck
  Plaats en Data:
  Open Onderwijshuis (Voorbij)
  Lange Gasthuisstraat 29
  2000 Antwerpen (Kaart)
  Show/Hide Extra Options
  • Reeks 1:
   • Sessie 1
    woensdag, 27 januari 2010 Van 09:00 tot 12:00